Wist je dat PET flessen die met behulp van het statiegeldsysteem zijn ingezameld de meest zuivere afvalstroom opleveren? Oftewel: mensen zijn véél eerder geneigd een fles waar statiegeld op zit netjes in te leveren om gerecycled te worden. Klinkt logisch, toch? Maar waarom zit er dan geen statiegeld op kleinere plastic flesjes of blikjes? Wij gingen opzoek naar antwoorden.

Het belang van recycling

Statiegeld is het meest geschikt om producten op een goede manier te recyclen. PET flessen worden namelijk gebruikt voor de productie van nieuwe flessen en op polyester gebaseerde producten. Het resultaat? Een enorme reductie in het materiaalgebruik voor drankverpakkingen.

Statiegeld op flessen in Nederland

Momenteel zit er statiegeld op PET flessen (0,75 liter of meer) en glazen bierflesjes (0,25 tot 0,50 liter). Lege flessen lever je in bij supermarkten of slijterijen. Flessen die gebruikt worden door de horeca, zo’n 5 tot 10%, worden via de drankgroothandel retour gestuurd.

De prijzen

  • € 0,25 PET flessen
  • € 0,10 bierflesjes
  • € 0,75 / € 1,50 halve/lege bierkratten
  • € 3,90 bierkrat met 24 flesjes
  • € 1,95 bierkrat met 12 flesjes

Recycling van statiegeldflessen

Zodra alle PET flessen zijn ingezameld worden ze gesorteerd op basis van type plastic. Vervolgens worden de flessen in stukjes gehakt, gewassen en vervoerd naar de recycler. Daar worden de stukjes omgesmolten tot granulaat. Dit zijn korrels die de basis vormen voor nieuwe kunststof producten.

Door PET flessen in te zamelen via het statiegeldsysteem is het mogelijk om bijna alle transparante PET in te zetten voor nieuwe flessen. Zelfs de doppen van flessen worden hoogwaardig gerecycled.

Statiegeld op kleine flesjes en blikjes

Statiegeld is niet wettelijk geregeld. In het Verpakkingenbesluit is wel een paragraaf opgenomen waarin staat dat er statiegeld zit op plastic flesjes. Maar deze paragraaf is nooit in werking gezet.

De discussie over statiegeld op kleine drankverpakkingen is al jaren gaande. In de tussentijd komen er steeds meer van dit soort verpakkingen bij. De landelijke overheid heeft hierover al vaak gesproken met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. Helaas zijn er nog geen definitieve afspraken gemaakt.

De randvoorwaarden voor het heffen van statiegeld op kleine flesjes en blikjes zijn helder:

  • Het past in het bestaande systeem
  • Het staat al in het Verpakkingenbesluit
  • Het zorgt voor kostenbesparingen
  • Er is maatschappelijk draagvlak (81% van de consumenten staat positief tegenover statiegeld op drankverpakkingen).

Maar is er dan helemaal niets in gang gezet?

Er is een klein lichtpuntje… Op 10 maart 2018 gaf de Nederlandse regering het bedrijfsleven twee jaar de tijd om beter te gaan recyclen. Het aantal flesjes in het zwerfafval moest 70 tot 90% minder worden. Als dit niet lukt, komt er vanaf 2021 statiegeld op kleine flesjes. Jammer genoeg spreekt de regering niet over statiegeld op blikjes.

Een artikel van het Recyclingnetwerk schetst een minder zonnig beeld. Zij geven aan dat in 2002 het bedrijfsleven al eens beloofde om de flesjes en blikjes in het zwerfafval met 80% te verminderen in drie jaar tijd. Lukte dat niet, dan zou statiegeld worden ingevoerd. Die doelstelling is nooit gehaald, maar het statiegeld werd niet ingevoerd. Zestien jaar later dreigt de geschiedenis zich te herhalen. Uitstel en daarmee afstel. Wij zijn érg benieuwd wat er gaat gebeuren.

Duurzaam verpakken

Ook FROMM houdt zich bezig met milieuvriendelijk verpakken. De afgelopen jaren hebben wij meerdere unieke verpakkingen gefabriceerd. Deze verpakkingen zijn stuk voor stuk duurzaam én recyclebaar. Kies je voor FROMM? Dan draag je bij aan het milieu. En als elk bedrijf overgaat tot duurzaam verpakken, krijgen we veel minder te maken met zwerfafval.

Met onze machines en verpakkingsproducten is het mogelijk om duurzaam te verpakken. Onze verpakkingsmachines zorgen er onder andere voor dat er weinig tot geen afval ontstaat terwijl de verpakkingsproducten van het juiste materiaal zijn gemaakt. Daarbij zijn de verpakkingsproducten bijzonder sterk zodat er minder verpakking per container/pallet/doos nodig is. Wil je meer weten? Check ons bericht over duurzaam verpakken of neem direct contact met ons op.