De duurzaamheidsstrategie van FROMM

Milieuvriendelijke verpakkingen

Het behoud van een groene planeet is voor ons van groot belang. Daarom zetten wij ons volop in op duurzame verpakkingen. We streven dus niet alleen naar het leveren van kwaliteit. We zetten ons extra in om grondstoffen milieuvriendelijk te gebruiken, materialen die schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid niet te gebruiken, transportmiddelen efficiënt in te zetten en de directe en indirecte uitstoot van CO² op een duurzame manier te verminderen.

Natuur en milieu: het ontwikkelen van milieuvriendelijke verpakkingen

We beschermen natuur en milieu door te recyclen, groene initiatieven, het ontwikkelen van milieuvriendelijke verpakkingen en door partnerschappen aan te gaan met relevante non-profitorganisaties en partnerbedrijven.

 • Onze fabrieken zijn ISO 14001 (milieubeheersysteem) en/of ISO 50001 (energiebeheersysteem) gecertificeerd.
 • Naast zonne-energie gebruiken onze faciliteiten voor het produceren en het recyclen van kunststoffen gecontroleerde gesloten watercirculatiesystemen met ingebouwde filtering.
 • Waar mogelijk wordt de restwarmte van de productie efficiënt gebruikt voor interne verwarming.
 • We investeren in het verminderen van geluid en stof en in het minimaliseren van productieafval.

Duurzaam ondernemen

Wist je dat FROMM één van de meest toonaangevende PET-recyclingbedrijven ter wereld is? Duurzaam ondernemen staat bij ons centraal. In onze fabriek in de Duitse stad Wolfen maken wij de basis voor omsnoerband van gebruikte PET-flessen. Tevens is het de basis voor nieuwe PET-flessen (fles naar fles) en duurzame verpakkingen voor de voedingsmiddelenindustrie.

De ‘gele zak’

Sinds we een samenwerkingsverband zijn aangegaan met de Oostenrijkse producent van verpakkingen ALPLA, houdt FROMM zich ook bezig met het recyclen van PET-afval in de zogenaamde “gele zak”. In Duitsland wordt plastic namelijk ingezameld in gele zakken.

Milieuvriendelijke verpakkingen in de praktijk

Onze milieuvriendelijke verpakkingen zijn van kunststof en zijn voorzien van een recyclinglogo met daarin het coderingsysteem van de kunststofindustrie. Dat is een getal van 1 tot en met 7. Producten met een 1 behoren tot de best te recyclen producten. Bij het uitbrengen van een verpakkingsadvies staan veiligheid en kosten voorop. Binnen onze overweging worden hergebruik, terugwinning en het minimaliseren van milieubelasting altijd meegenomen.

Samenwerking met klanten
We bekijken de meest praktische en duurzame verpakkingen samen met onze klanten. Na gebruik transporteren we, indien mogelijk, de materialen terug naar onze recycling faciliteiten. Uiteraard houden we efficiëntie en milieuvriendelijkheid in het oog. Lukt dit niet? Dan bekijken we welke andere manieren in te zetten zijn om een duurzaam resultaat te realiseren.

Beschermen en stabiliseren met milieuvriendelijke verpakkingen

Milieuvriendelijk verpakken draait niet alleen om de doos die je om je product doet. Er komt veel meer bij kijken. We zetten een aantal producten op een rij en vertellen je precies wat er voor groene initiatieven onder schuil gaan.

 • Omsnoerbanden van polyester
  STARstrap™ omsnoerband van kunststof is één van de lichtste soorten polyester omsnoerbanden die momenteel verkrijgbaar zijn. De omsnoerbanden worden met tot wel 98% gerecycled materiaal van flessen en op de allerbeste extrusielijnen in onze productiecentra geproduceerd.
 • Beschermen met lucht
  Onze Airpad luchtkussens vormen een gepatenteerde opvuloplossing die verkrijgbaar is in meerdere varianten.  Het doordachte kussensysteem bestaat voor maximaal 99% uit lucht. Licht in gewicht, weinig volume, lage kosten en bovenal minder gebruik van grondstoffen. Naast de HDPE/LDPE luchtkussenfolie (20 – 65 micron), leveren wij ook luchtkussenfolie van gerecycled materiaal en van biologisch afbreekbaar materiaal.
 • Optimale stabiliteit dankzij rekfolie
  Het optimaal vastzetten van pallets is van groot belang bij het vervoeren van producten. De scheurvaste, hoogwaardige rekfolie (8 – 23) microns en onze wikkelmachines met een voorrekeneenheid tot maximaal 400% maken het mogelijk.

Garantie en oplossingen dankzij Lifecycle Care

Onze gereedschappen en machines zijn ontworpen voor een lange levensduur en een laag energieverbruik. We gebruiken alleen materialen van zeer goede kwaliteit die eenvoudig te demonteren en te recyclen zijn. Dankzij de geringe slijtage en de efficiëntie van onderdelen loopt de energiebesparing op tot wel 25%.

Ons speciaal samengesteld onderhoudsprogramma “Lifecycle Care” biedt meer dan 12 maanden garantie en oplossingen voor het verlengen van de levensduur van gereedschappen en machines. Het onderhoudsprogramma Livecycle Care is bedoeld om de totale eigendomskosten (TCO) zo laag mogelijk te laten zijn.

Sponsoring en ondersteuning

Net als bij onze producten en onze bedrijfsethiek spelen ook bij sponsoring en ondersteuning kwaliteit en duurzaamheid een grote rol.

In een rechtstreeks samenwerkingsverband met Swiss Tennis en andere sportteams, maakt FROMM de weg vrij voor jonge en aanstormende talenten. We ondersteunen atleten die doorzetten en in de voetstappen willen treden van bekende professionals zoals de proftennisser Stanislas (Stan) Wawrinka. FROMM heeft Stan Wawrinka ruim 10 jaar gesponsord.

Stan Wawrinka | Sponsoring FROMM
Foto afkomstig van Taddlr.com – Maker: Alastair Grant | Bronvermelding: Photograph: Alastair Grant/AP

In samenwerking met de Zwitserse sportclub Grasshopper Club Zürich hebben we verschillende sportmaterialen zoals sweaters en sportbroeken aan kinderen en het jeugdvoetbal in Malawi, Afrika gedoneerd.

Hiermee hebben we de Zikomo Foundation die actief kinderen in Malawi helpt, ondersteund. De Zikomo Foundation geeft deze kinderen hoop en perspectieven zodat zij de toekomst in eigen hand kunnen nemen. Meer dan 100.000 kinderen krijgen toegang tot educatie, gezond voedsel en sport.

De medewerkers die de duurzame verpakkingen realiseren

Onze medewerkers zijn onze grootste troef. We investeren veel in hun kennis en training. Daardoor hebben wij de best gekwalificeerde specialisten in dienst. De investeringen betalen zich uiteindelijk op twee manieren terug:

 1. Tevreden medewerkers die zich uitgedaagd en bemoedigd voelen
 2. Toegewijde medewerkers die ervoor zorgen dat we onze producten en diensten blijven vernieuwen

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw carrière? Bekijk onze vacatures.