Duurzaamheid is de toekomst. Ook als webshop wil je met deze trend meebewegen en bijdragen aan een groenere wereld. Ben je van plan om jouw webshop (verder) te verduurzamen? FROMM helpt je graag. We zetten vijf belangrijkste stappen op een rij. Lees je mee?

 

1. Een duurzame webshop: ga voor groene webhosting

Begin bij het begin. Voor een (duurzame) webshop is dat de website zelf. Jouw webwinkel is altijd online. En voor elke actie die een klant uitvoert, verbruikt je website stroom uit een datacenter. Daar kun je niet veel aan veranderen. Waar je wél iets aan kunt doen, is het soort stroom dat je verbruikt. Kies daarom voor een groene webhosting provider. Zo draait jouw webshop op duurzame energie. Denk aan stroom uit een energie-efficiënt datacenter, opgewekt door windmolens of zonnepanelen.

 

2. Verduurzaam je assortiment

Neem het assortiment in je webshop kritisch onder de loep. Zijn er misschien artikelen of materialen die je kunt vervangen door een milieuvriendelijk alternatief? Of is er een mogelijkheid om tweedehands opties toe te voegen? Bekijk daarnaast hoe de producten die je verkoopt geproduceerd worden. Werk samen met betrouwbare leveranciers, die belang hechten aan duurzame productie en eerlijke arbeidsomstandigheden.

Heb je jouw assortiment verduurzaamd? Laat het dan ook zien. Voeg bijvoorbeeld een duurzaamheidsfilter toe aan je webshop. En informeer je klanten over de herkomst van producten én de milieuvriendelijke materialen die gebruikt zijn. Zo maak je niet alleen een duurzame keuze. Je bewijst het.

 

3. Kies duurzaam verpakkingsmateriaal voor je webshop

De tijd van loeigrote verzenddozen en onnodige CO2-uitstoot is voorbij. Er zijn tegenwoordig genoeg duurzame verpakkingsmaterialen beschikbaar. Deze bijvoorbeeld.

  • Milieuvriendelijk opvulmateriaal. Vul pakketten op met Airpad Paper™. Dit zijn papieren luchtkussens die gewoon bij het oud papier. Of kies voor de Packmate™ Pro, die werkt met 100% FSC-gerecycled papier.
  • Herbruikbare verpakkingen. Hét alternatief voor traditionele verzenddozen. Laat je klanten de verpakking kosteloos terugsturen of -brengen en gebruik hem weer voor een volgende bestelling. Het is de investering waard.
  • Papieren verzendzakken. Ideaal voor producten die door de brievenbus pakken. Beter voor het milieu én kostenbesparend.

 

4. Ga voor duurzaam verzenden

Bezorging bij een centraal afhaalpunt, per fietskoerier of met een elektrisch bestelbusje… Bied jij al een duurzame(re) bezorgoptie aan? Zorg dan ook dat je klanten de keuze geeft tussen verschillende bezorgmethoden, waaronder een milieuvriendelijke optie. Vermeld bij alle opties de CO2-uitstoot. Zo stimuleer je klanten om een duurzame keuze te maken.

Niet alle CO2-uitstoot is te voorkomen. Een andere kans is daarom om je klanten een mogelijkheid te bieden om een klein bedrag te doneren. De donaties gebruik je om je CO2-voetafdruk te compenseren. Communiceer duidelijk waar je dit bedrag in investeert. Is dat een project dat duurzame energie ondersteunt? Of plant je nieuwe bomen? Laat zien dat je klimaatneutraal verzenden belangrijk vindt. Zo creëer je ook bewustzijn bij je klanten.

 

5. Duurzame webshop? Verminder je retouren

Elke retourzending veroorzaakt CO2-uitstoot. Doe er daarom alles aan om je retourpercentage zo laag mogelijk te houden. Een aantal tips.

  • Geef gedetailleerde productinformatie
  • Zorg voor realistische productfoto’s
  • Voeg waar mogelijk een productvideo toe
  • Bij kleding: geef duidelijk maatadvies
  • Vraag je klanten om reviews en foto’s te delen
  • Overweeg om je klanten retourkosten te laten betalen

 

Een duurzame webwinkel met FROMM

Een duurzame wereld begint bij jezelf. Zet daarom nu de stap naar een duurzame webshop. FROMM helpt je hier graag bij. We bieden verschillende verpakkingsoplossingen voor webshops en zorgen er graag voor dat de overgang naar milieuvriendelijk verpakken soepel verloopt. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op.