Plastic is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. En ook niet uit je verpakkingsproces. Bubbeltjesplastic, luchtkussens, wikkelfolie en verpakkingstape… Plastic is aan de orde van de dag. Net zoals duurzaamheid. Voegen we die twee samen komen we uit op duurzaam plastic. Wat is het precies? Welke soorten zijn er? En waarom moet je ervoor kiezen in je verpakkingsproces? Vragen hebben is antwoord krijgen bij FROMM. Lees snel verder.

Wat is duurzaam plastic?

Wanneer we aan plastic denken, denken we niet direct aan duurzaam. Sterker nog, met de groeiende zorgen om vervuiling van de aarde, komt plastic als één van de grootste boosdoeners uit de bus. Maar bestaan doet duurzaam plastic zeker.

Soorten duurzaam plastic

Duurzaam plastic is een begrip dat wordt gebruikt voor biobased plastic en biodegradable plastic. Deze twee soorten hebben verschillende eigenschappen.

  • Biobased plastic wordt geproduceerd met grondstoffen die hernieuwbaar zijn. Denk aan suikerriet, plantaardige vetten en maiszetmeel. Verder heeft biobased plastic in principe dezelfde kenmerken als regulier plastic dat wordt gemaakt uit aardolie.
  • Biodegradable plastic wordt ook wel biologisch afbreekbaar plastic genoemd. Dit soort plastic is afbreekbaar onder invloed van zon, vocht of bacteriën. De Europese normering die zegt dat het eraan voldoet is EN 13432.
  • Composteerbaar plastic is een variant op biodegradable plastic. Dit voldoet aan nóg hogere eisen op het gebied van afbreekbaarheid. Hier hoort de Europese normering EN14855 bij.

Waarom kiezen voor duurzaam plastic?

Daar zijn verschillende redenen voor. Komen ze.

  1. Minder CO2-uitstoot. De productie van duurzaam plastic heeft over het algemeen een lagere CO2-voetafdruk dan regulier plastic. Dit betekent dat het bijdraagt aan de vermindering van broeikasgasemissies.
  2. Afvalbeperking. Zoals hierboven genoemd is duurzaam plastic vaak biologisch afbreekbaar. Dit betekent dat het niet blijft hangen in het milieu en de oceanen niet vervuilt.
  3. Minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Het gebruik van hernieuwbare grondstoffen voor plastic vermindert onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Dit is gunstig voor de toekomstige energiezekerheid.

Minder plastic; minder verspilling

Een duurzame plastic verpakking komt niet alleen tot stand door gebruik te maken van recyclebaar materiaal. Ook het verpakkingsproces speelt hierin een grote rol. Zo is het mogelijk om met steeds minder materiaal, meer te verpakken. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar hoe duurzaam de verpakkingsmachine is.

Door je verpakkingsproces zo slim mogelijk in te richten, reduceer je de hoeveelheid plastic die ontstaat tijdens dit proces. Dit zorgt weer voor minder plastic verspilling. Met andere woorden: duurzame plastic verpakkingen moeten niet alleen recyclebaar zijn. Ook van een hoogwaardige kwaliteit.

Duurzaam plastic van FROMM

Met onze verpakkingsoplossingen zetten wij ons in voor een beter milieu.

  • Onze dunne wikkelfolie is tot 360% rekbaar en gemaakt met behulp van gerecyclede materialen (PIR of PCR).
  • Airpad™ folie bestaat voor 99% uit lucht en 1% uit restmateriaal. Hierdoor heb je zo min mogelijk verpakkingsafval. Daarnaast zijn de luchtkussens herbruikbaar.
  • Met STARstrapTM omsnoerband stabiliseer je je transportlading met zo min mogelijk materiaal. Ook is PET-band volledig recyclebaar én vervaardigd uit gerecycled materiaal.

Aan de slag met duurzaam plastic in je verpakkingsproces

Het gebruik van duurzaam plastic in je verpakkingsproces is een belangrijke stap in de richting van een groenere toekomst. Door deze verschuiving naar duurzaamheid draag je niet alleen bij aan een betere planeet. Ook aan een beter bedrijf. Klinkt goed? We brengen graag de mogelijkheden voor je in kaart. Neem gerust contact met ons op.