Plastic is eigenlijk een best slimme ontdekking. Het is veelzijdig en gaat lang mee. Echter weten we allemaal dat plastic enorm slecht is voor het milieu als je het klakkeloos weggooit. Maar what about biologisch afbreekbaar plastic? Hoelang duurt het voordat dát is afgebroken? En kun je dat wel zomaar in de natuur gooien?

De schadelijke gevolgen van plastic

Elk jaar wordt er zo’n 250 miljoen ton plastic gemaakt. De helft hiervan is bedoeld voor eenmalig gebruik. Het meeste van dit type plastic komt in de natuur terecht als zwerfafval. Hier duurt het tot 100 jaar voordat het afgebroken is. Het afvoeren van plastic naar stortplaatsen is ook geen oplossing voor het probleem. Het levert daar enorm veel stank-, stof-, en geluidsoverlast op en maakt de kans op ongedierte en ziekten vele malen groter. 

Het verschil tussen bioplastics en biologisch afbreekbaar plastic

Er is een verschil tussen beiden plastics.

  • Biobased plastic is gemaakt van natuurlijke grondstoffen, maar hoeft niet biologisch afbreekbaar te zijn. 
  • Biologisch afbreekbaar plastic kan wel door de natuur afgebroken worden. Mits de juiste omstandigheden en wanneer het voldoende in contact komt met bepaalde bacteriën. Het wordt dan omgezet in biomassa, water, kooldioxide of methaan. 

Dus, kan biologisch afbreekbaar plastic gewoon de natuur in geslingerd worden? 

Zeker niet! Gooi het nooit zomaar op straat. Daar komt het namelijk niet genoeg in aanraking met de juiste bacteriën om goed te kunnen composteren. 

Hoelang duurt het om biologisch afbreekbaar plastic te composteren?

Er bestaat veel onduidelijkheid over hoelang het precies duurt voordat het daadwerkelijk afgebroken of gecomposteerd is. Zoals we al aangeven breekt het nooit ‘zomaar’ af. Er zijn bepaalde omstandigheden nodig om het goed te composteren. Daarvoor wordt een composteerinstallatie gebruikt. Biologisch afbreekbare verpakkingen hebben zo’n 12 weken nodig om af te breken. 

Waar laat ik het plastic dan wel? 

Milieucentraal is erg duidelijk over het wegwerpen van plastic. Gooi het nooit zomaar in de groene container. Kijk altijd of er een kiemplant- of OK compostlogo op staat. Dan weet je zeker dat het in je GFT-bak mag. 

Mocht je het je afvragen, ons Airpad® opvulmateriaal is voorzien van een OK compostlogo en mag dus in de groene bak.