Vervuiling door plastic is een groeiend probleem. Verpakkingsmateriaal speelt hierin een grote rol. En daarom is het belangrijk om alternatieven voor plastic verpakkingen te overwegen. Het hoofddoel? De impact op het milieu verminderen én onze kostbare hulpbronnen helpen behouden. In dit blogbericht geven we je 5 alternatieven voor plastic verpakkingen. Lees je mee?

Waarom alternatieven voor plastic verpakkingen?

Plastic verpakkingen zijn slecht voor het milieu. Dat staat vast. Door te kiezen voor een duurzaam alternatief, draag je bij aan een betere wereld. De voordelen? Komen ze.

  • Het verminderen van je plastic voetafdruk draagt bij aan het behoud van ecosystemen én het verminderen van vervuiling door plastic.
  • Steeds meer regio’s en branches leggen beperkingen op aan het gebruik van traditionele plastic verpakkingen. Door te kiezen voor een vooruitstrevend alternatief, voldoe je aan de geldende wet- en regelgeving.
  • Consumenten worden steeds bewuster van milieukwesties. Ze verkiezen bedrijven die verantwoordelijk omgaan met hun verpakkingsmateriaal.
  • Duurzame verpakkingsoplossingen zijn – zeker op de lange termijn – kostenbesparend.

En dan nu: 5 alternatieven voor plastic verpakkingen.

1. Verpakkingen van gerecyclede materialen

Eén van de meest effectieve manieren om plastic afval te verminderen, is door gebruik te maken van gerecycled verpakkingsmateriaal. Dit vermindert de vraag naar nieuw plastic, schade aan het milieu en de kans op schadelijke effecten voor dieren. Ook worden ecosystemen minder belast.

Een mooi voorbeeld van hoe gerecycled materiaal kan worden ingezet in de verpakkingsindustrie is ons omsnoerband van gebruikte PET-flessen. Hiermee bereik je optimale stabilisatie met een minimum aan materiaal.

2. Alternatief voor plastic verpakkingen: biologisch afbreekbaar materiaal

Biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal is gemaakt van materialen die na gebruik worden afgebroken door de natuur. Zonder schade aan het milieu dus. In vrijwel alle gevallen helpen bacteriën en schimmels hier een handje bij. Dit is vooral relevant voor eenmalig gebruik, zoals in de voedingsindustrie.

3. Verpakkingsmateriaal van papier of karton

Papier en karton zijn hernieuwbare grondstoffen die zeer geschikt zijn voor verpakkingen. Bijvoorbeeld in de vorm van dozen, opvulmateriaal of zelfs papieren tape. Deze verpakkingen zijn recyclebaar én biologisch afbreekbaar. Hiermee zijn het uitstekende alternatieven voor plastic verpakkingen.

Maar het kan nóg duurzamer. Maak gebruik van gerecycled papier. Hier hoeven namelijk geen nieuwe bomen voor gekapt te worden!

4. Verminder je verpakkingsmateriaal

Hoe minder verpakkingsmateriaal; hoe minder vervuiling aan het milieu. Een mooie stap in de richting van een duurzame wereld is dan ook je verpakkingsmateriaal verminderen. Een eenvoudige maar effectieve aanpak. Het vereist wél efficiënte machines en een optimaal verpakkingsproces. Wij helpen je daar graag bij.

5. Een alternatief voor plastic verpakkingen? Bescherm met lucht!

Het laatste alternatief voor plastic verpakkingen: bescherm je goederen met lucht. Want ja, dat kan echt. Met onze Airpad luchtkussens bijvoorbeeld. Deze bestaan voor 99% uit lucht. Hierdoor zijn ze extreem licht en vereisen ze weinig energie van transport. Dit resulteert in een lagere CO2-uitstoot tijdens de verzending. Slechts 1% van de luchtkussens bestaat uit restmateriaal. Dit minimaliseert niet alleen het afval, maar zorgt er ook voor dat de natuurlijke hulpbronnen op verantwoorde wijze worden benut.

Een stap naar een duurzame toekomst met FROMM

Wij begrijpen de dringende behoefte aan duurzame alternatieven voor plastic verpakkingen. En daarom bieden wij hoogwaardige én verbruiksmaterialen die helpen bij deze overgang. Onze specialisten staan voor je klaar om samen te kijken naar de beste oplossing voor jouw bedrijf. Samen maken we verschil en bouwen we aan een betere toekomst. Neem gerust contact om de mogelijkheden te bespreken.