Contact

Duurzaamheid en milieubewustzijn worden steeds belangrijker. Dat weet jij; dat weten wij. De juiste aanpak van verpakkingen en verpakkingsafval spelen hierin een grote rol. Een belangrijk aspect van een effectieve aanpak is het begrip en de naleving van de PPWR. Maar wat is de PPWR precies? En waarom is deze wetgeving zo belangrijk? In dit blogbericht vertellen we je meer. Lees snel verder.

Van PPWD naar PPWR

In Europa geldt sinds 1994 de Packaging and Packaging Waste Directive (PPWD). Een directive is een richtlijn, ofwel de ondergrens. In elk land is de PPWD vertaald naar wetgeving, maar de invulling kan verschillen. De Europese commissie heeft vastgesteld dat de huidige richtlijn tekortschiet. Er wordt te weinig gerecycled materiaal gebruikt en veel verpakkingen zijn niet voldoende recyclebaar. Om deze redenen is er een voorstel die van de richtlijn een verordering maakt: de Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR).

PPWR: Packaging and Packaging Waste Regulation

PPWR staat dus voor Packaging and Packaging Waste Regulation. Het voorstel is in november 2022 gepubliceerd. De PPWR omvat voorschriften en richtlijnen met betrekking tot het ontwerp, de productie en het gebruik van verpakkingen, evenals maatregelen ter bevordering van recycling en hergebruik. Belangrijk om te weten: de PPWR is nog steeds een werk in uitvoering. De verwachting is dat de wetgeving begin 2025 wordt aangenomen.

Het belang van de PPWR-wetgeving

Verpakkingen leveren een aanzienlijke bijdrage aan de totale hoeveelheid afval die wordt gegenereerd. Door middel van de PPWR kunnen overheden en bedrijven samenwerken om de hoeveelheid verpakkingsafval te verminderen, recycling te bevorderen én de milieueffecten van verpakkingsmaterialen te minimaliseren. Door te voldoen aan de wetgeving van de PPWR voldoe je niet alleen aan de wettelijke vereisten. Je draagt ook bij aan een meer duurzame en circulaire economie.

Belangrijkste doelen van het PPWR voorstel

  • Een gelijk speelveld en een efficiënte werking van de interne EU-markt voor verpakkingen
  • Terugdringen van de hoeveelheid verpakkingen en verpakkingsafval
  • Stimuleren van hergebruik en refill van verpakkingen
  • Ervoor zorgen dat alle verpakkingen in 2030 recyclebaar zijn
  • Een gedetailleerde en uitgebreide administratie van verpakkingsprocessen

Onze rol bij de PPWR

Als toonaangevende leverancier van verpakkingsoplossingen spelen wij een belangrijke rol bij het helpen van bedrijven om te voldoen aan de voorschriften van de PPWR. De afgelopen jaren hebben wij hard gewerkt aan unieke, duurzame verpakkingsmethodes.

Met onze hoogwaardige machines, verbruiksmaterialen én expertise ondersteunen wij je bij het implementeren van duurzame verpakkingsoplossingen die voldoen aan de wetgeving van de PPWR. Meer weten? Of benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Onze verpakkingsspecialisten staan voor je klaar. Neem gerust contact met ons op.

Frank | FROMM Contact