De verpakkingsindustrie is continu in beweging. Dat weet FROMM als geen ander. Wij volgen de laatste trends op het gebied van verpakkingen dan ook op de voet. Maar dat is niet alles. We veranderen mee. Én willen vooroplopen. Benieuwd wat er op dit moment speelt in verpakkingsland? Vragen hebben is antwoord krijgen bij FROMM. We zetten de grootste trends op een rijtje. Lees je mee?

 

1. Trend: duurzame verpakkingen

We trappen af met een blijvende trend. Duurzaamheid is here to stay. En dat is maar goed ook. Want het behoud van een groene planeet is van groot belang. Bij deze trend draait alles om de ‘drie R’s’. Reduce, reuse en recycle.

 

Reduce

Allereerst: reduceren. Wat dat precies wil zeggen? Dat je je producten efficiënt verpakt. Geen gigantische doos met een berg milieuvervuilend bubbeltjesplastic, dus. Gebruik ook niet meer ruimte dan nodig is én houd de verpakking compact. Op die manier verminder je de CO2-voetafdruk van je pakket. Al die loze ruimte hoeft namelijk ook niet meer vervoerd te worden. En heb je toch opvulmateriaal nodig om je pakket veilig te vervoeren? Ga dan voor milieuvriendelijke alternatieven. Airpads bijvoorbeeld.

 

Reuse

Een duurzame verpakking is een verpakking die je hergebruikt. Welk materiaal hiervoor ideaal is? Karton. Een kartonnen doos is immers praktisch, stevig en kan meerdere keren gebruikt worden. En gaat deze toch kapot? Even door de versnipperaar en je gebruikt het als opvulling. Zie je (Airpad) luchtkussens tijdens het uitpakken? Bewaar deze in een grote opvangbak of container en hergebruik deze bij je eigen paktafel.

Ook in het productieproces kan er een hoop energie hergebruikt worden. Werk bijvoorbeeld met gesloten watercircuitsystemen. En de restwarmte van de productie? Die gebruik je dan weer voor de interne verwarming. Zo is de cirkel rond.

 

Recycle

Ga verantwoord om met grondstoffen. Dat betekent: recycle waar mogelijk. Alle beetjes helpen. Recycling is iets wat we bij FROMM erg belangrijk vinden. In de recyclingfabrieken van ons omsnoerband worden PET-flessen mechanisch in kleine stukjes geknipt. Daarna worden ze verwerkt worden tot STARstrap™ omsnoerband. Na gebruik kunnen de omsnoerbanden opnieuw gerecycled worden. Inspelen op de trend duurzaamheid en bijdragen aan een betere wereld? Dan is STARstrap™ de juiste keuze.

 

2. Biologisch afbreekbaar materiaal

Een andere trend die we tegenwoordig veel terugzien: alternatieve vormen van verpakken. Denk aan verpakkingen van biologisch afbreekbaar materiaal. Schimmels en bacteriën moeten dit materiaal op natuurlijke wijze kunnen afbreken. Dat klinkt een stuk ingewikkelder dan het is. Naast luchtkussens van biologisch afbreekbaar plastic is papier bijvoorbeeld 100% biologisch afbreekbaar. Omschakelen naar papieren verpakkingsoplossingen maakt daarom deel uit van een duurzame toekomst. Kies bijvoorbeeld voor onze papieren opvulsystemen of papieren omsnoerband. Zo draag jij je steentje bij.

 

3. Verpakking trend: unboxing experience

Alles draait om beleving. Ook in de wereld van verpakkingen. Daarom zijn bedrijven steeds bewuster bezig met de unboxing experience. Wat ervaart de klant bij het uitpakken van jouw pakket? En hoe kun je het beste inspelen op deze verpakking trend? Denk aan deze punten:

  • Uitpakken zonder gedoe. Onhandige tape of een enorme lading opvulmateriaal? Liever niet.
  • Een persoonlijke touch. Voeg bijvoorbeeld een leuk kaartje toe om je klant te bedanken voor zijn of haar aankoop.
  • QR-codes. Zo voeg je extra informatie toe voor je klant. Een handleiding bijvoorbeeld. Of een toffe video over de herkomst van je product.
  • Augmented reality. Laat je verpakking tot leven komen, bijvoorbeeld door er een spel aan te koppelen. Of door een foto-functionaliteit toe te voegen. Zo vergroot je meteen de kans dat klanten jouw product delen op social media!

 

Aan de slag met de laatste trends rondom verpakkingen

Ook aan de slag met deze verpakkingstrends? Wij staan je graag te woord over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van verpakkingen. Neem gerust even contact op. Tot snel!