Verzenders, transporteurs en ontvangers zijn gebaat bij een goed verpakte lading. Toch gaat het nog dagelijks mis. Hoe dat komt? Vaak door een slechte ladingzekering. Dit beschadigt het voertuig én brengt andere weggebruikers in gevaar. Toch wordt het belang van lading zekeren nog geregeld onderschat. Met alle gevolgen van dien. Wij vertellen je alles wat je moet weten. Lees je mee?

 

Het belang van een goede ladingzekering

Je lading goed zekeren is essentieel voor een veilig transport. Wist je dat een kwart van alle ongelukken met vrachtwagens wordt veroorzaakt door een slechte ladingzekering? Het zorgt tevens vaak voor lange files, materiële schade, een slecht imago én een hoge verzekering. De gevolgen zijn duidelijk. Het belang dus ook.

 

Methodes van ladingzekering

Deze gevolgen voorkomen? Behoed je lading tegen schuiven of omvallen. Er zijn twee manieren om dit te doen: krachtsluiting en vormsluiting.

  • Een krachtsluiting houdt in dat je je lading vastzet door verticaal kracht uit te oefenen op de vloer. Je drukt de lading als het ware naar beneden. Een schone laadvloer is daarbij noodzakelijk. Vuilresten verstoren namelijk de wrijving.
  • Bij een vormsluiting wordt je lading opgesloten. Wrijving komt hier dus niet (of minder) aan te pas. Je lading wordt geblokkeerd en heeft geen speling om een eigen leven leiden.

 

Hoe zet je een lading stevig vast?

Er zijn een aantal zaken belangrijk voor een stabiele lading en een veilig transport. Allereerst: pallets. Dit vormt de eerste stap van je ladingzekering. Een pallet zorgt dat je lading minder schuift. Ook garandeert het dat je lading op een stabiele basis rust.

Zijn je goederen eenmaal gestapeld op de pallet? Maak ze stabiel vast met de juiste pallet verpakking. Wikkelfolie biedt uitkomst. Zo blijft je lading stabiel én heeft het minder last van een hobbelig transport. Onze foliewikkelmachines maken dit proces extra gemakkelijk. Extra fijn: de folie beschermt je goederen ook direct tegen vuil, stof en regen!

Is je lading te grof en zwaar voor wikkelfolie? Gebruik omsnoerband. Dit wikkel je rond je goederen. Vervolgens trek je het aan met een omsnoerapparaat. Of maak gebruik van een automatische omsnoermachine. Zelfs je zwaarste ladingen blijven zo één geheel.

 

Tips bij het zekeren van je lading

De juiste producten zijn essentieel voor een veilige ladingzekering. Ook deze tips helpen je een eindje op weg. Komen ze.

  1. Controleer vóór het laden of het voertuig en de materialen schoon, stevig én in goede staat zijn.
  2. Bepaal de beste methode voor het zekeren van de lading: kracht- of vormsluiting.
  3. Volg áltijd de adviezen op van de fabrikant. Zowel van het voertuig als de materialen.
  4. Controleer de ladingzekering regelmatig tijdens de rit. Vooral na hevig remmen of andere onverwachte acties.
  5. Doe dit óók na elke lossing. Let hierbij op de juiste gewichtsverdeling. Zware goederen onderaan, lichte bovenaan.

 

Advies over lading zekeren

Iedere lading en dus iedere zekering is anders. Wij helpen je graag met de beste oplossing voor jouw bedrijf. Van omsnoeren tot foliewikkelen. Optimale bescherming is altijd gegarandeerd. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op.