Ooit was het een modewoord voor de geitenwollensokkentypes, inmiddels is het de drijvende kracht achter het consumentengedrag: duurzaamheid. Door duurzaam te verpakken maak je niet alleen je klanten een stuk tevredener, je verbetert ook je ecologische voetafdruk. Maar hoe pak je dit aan? Door te kiezen voor verpakkingsproducten met een FSC keurmerk. We vertellen je er alles over.

Het belang van duurzaamheid

Uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal blijkt dat één derde van de Nederlanders duurzamer wil leven. Twee derde gelooft dat zij zelf kunnen dragen aan een duurzamere samenleving. Deze cijfers liggen hoger dan in 2019.

Niet gek dat bedrijven hier gehoor aan geven. Er worden ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen – vaak afgestemd op de 2030 doelen van de VN – opgesteld. Deze doelen zijn bemoedigend voor iedereen die gelooft in het realiseren van een duurzame wereld. Maar voor bedrijven brengt het de nodige uitdagingen met zich mee.

Certificeringsprogramma’s gericht op duurzaamheid

Er zijn certificeringsprogramma’s die alles te maken hebben met duurzaamheid. Deze programma’s – die vaak werken als non-profit organisaties met meerdere stakeholders – helpen de wereldwijde duurzaamheid te verbeteren. Dit doen ze door richtlijnen en certificeringen aan te bieden aan bedrijven die werken aan een groenere toekomst. Een mooi voorbeeld hiervan is het FSC keurmerk. Om zo’n keurmerk te bemachtigen dien je aan een aantal zaken te voldoen. Daar helpt het certificeringsprogramma bij.

Wat er zoal bij zo’n programma komt kijken:

  • Het opstellen van een draaiboek. Hierin staan de best practices en vereisten om duurzamer te worden.
  • Het valideren van duurzaamheidspraktijken. Je dient als bedrijf te werken aan de best practices. Die inspanningen moeten geverifieerd en gevalideerd worden.
  • Verbinden van duurzame toeleveringsketens. Deze organisaties helpen bij de zoektocht naar duurzamere grondstoffen en materialen.
  • Communiceren van duurzaamheid aan consumenten. Is je bedrijf gevalideerd? Dan helpen deze organisaties bij het adverteren van duurzaamheid richting de eindgebruikers.

Een FSC gecertificeerd verpakkingsproces

We lieten het FSC keurmerk al eerder vallen. Dit keurmerk werd door het FSC in het leven geroepen. De FSC (Forest Stewardship Council) werd opgericht in 1993 en is één van de oudste, meest gerenommeerde duurzaamheidsorganisaties ter wereld. Het richt zich op verantwoord bosbeheer en duurzame bosbouwproducten. Als onderdeel van die missie certificeert de organisatie bedrijven die aan bepaalde vereisten voldoen. Deze certificeringen helpen vervolgens kopers te begrijpen welke duurzaamheidsinspanningen er tot dan toe zijn geleverd en hoe die zich verhouden tot hun duurzaamheidsdoelstellingen.

De FSC biedt verschillende labels en certificeringen, variërend van bosbeheer tot gerecycled materiaal. De Easypack® verpakkingen van FROMM hebben een FSC keurmerk.

  • Er is een duidelijke chain of custody voor alle materialen. Dit betekent dat het complete productietraject van elk stuk van hout kan worden getraceerd. Van de bossen en het materiaal tot de verwerkers en de fabrikanten.
  • Het Easypack® papier wordt gemaakt van 100% gerecycled papier. Het grootste deel daarvan is post-consumer gerecycled papier. Wel zo prettig. Het houdt in dat jij als klant onze winsten kunt gebruiken om dichter bij je eigen duurzaamheidsdoelstellingen te komen.

Het mag dus duidelijk zijn dat wanneer je gebruik maakt van producten met een FSC keurmerk, je een enorm verschil maakt. Deze relatief kleine wijziging in het verpakkingsproces leidt tot een aanzienlijke verlaging in de uitstoot van broeikasgassen. En dat komt dan weer neer op een lagere CO2-heffing voor bedrijven.

Kies voor opvulmateriaal met een FSC keurmerk

Meer weten over opvulmateriaal met een FSC keurmerk? Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag.